A Botanikus kertben zajló kutatások

A kert nagy szerepet vállal a tudományos kutatás területén is. A fajtagyűjtemény nemcsak az oktatást, hanem a génmegőrzést is szolgálja. Az Index Seminum egy olyan óriási hálózat, mely a különböző fekvésű, növényállományú kertek közti magcserét teszi lehetővé. Így tehet szert a kert távoli vidékek gyönyörű és ritka növényeire. A toboz-, illóolaj- és fűszergyűjtemény egy része kertek ajándéka, másik része szakboltokból, távoli utazásokból kerültek ide. A gyűjtemény egyik legkülönlegesebb darabja a Pinus coulteri észak-amerikai fenyőfaj toboza, mely akár 4 kg-ra is megnőhet.

Nem kisebb feladat a veszélyeztetett növények megmentése és a védett növények botanikus kertben történő szaporítása. A kert területén több ilyen védett növény (Trollius europaeus, Iris sibirica, Veratrum album, Crocus heuffelianus) kap helyet.

E növények a bátorligeti láp őshonos növényei, nevelésük-védelmük által a botanikus kert a láp megőrzését is céljául tűzi ki.


2002-ben ünnepség és konferencia keretén belül vette fel a kert Tuzson János nevét. Tuzson János (1870-1943) akadémikus, egyetemi rendes tanár nemzetközi hírű tudós volt. A Budapesti Tudományegyetem intézetigazgató professzora a botanika tudományterületén maradandót alkotott.
Elsősorban alföldi- és nyírségi kutatási eredményei fontosak, a bátorligeti ősláp reliktum jellegét ő ismerte fel először. Minden évben a kert a szervezője a névadójáról elnevezett nemzetközi konferenciának. A konferencia vendégei a botanika legnevesebb hazai és külföldi képviselői de természetesen részt vesznek fiatalabb, a természettudományok iránt érdeklődő kutatók szakemberek is. A konferencia része a színvonalas előadássorozat, az esti kerek-asztalbeszélgetések és a kirándulások, melyen a kert munkatársai Szabolcs-Szatmár-Bereg megye természettudományilag, botanikailag különleges tájaira, vidékeire kalauzolják el a vendégeket. 

A kertben található Tuzson János: A Magyar Alföld Növényeinek Gyűjteménye herbárium sorozat, Fóriss Ferenc 400 darabból álló zuzmógyűjteménye és Boross Ádám 500 darabból álló mohagyűjteménye. Ezek a gyűjtemények segítik a hallgatók felkészülését, tudományos és szakdolgozatok készítését. Segítséget nyújtanak az általános- és középiskolai tanulók szaktárgyi versenyeken való részvételéhez. 

www.botkert.nyf.hu © | 2008 | webmaster: Köbli Róbert