Mi virágzik?

Tudományos név: Eranthis hyemalis
Magyar név: Téltemető
Angol név: Winter Aconite, Wolf's Bane
Családja: Boglárkafélék / Ranunculaceae
Hazája: Közép-és Dél-Európa
Tudod-e:
A Boglárkafélék családjába tartozó 8-18 cm magas, aranysárga virágú, hagymásgumós növény. Az év javarészében a földbe visszahúzódva él, várja a tavasz közeledtét. Hazánk gyertyános-tölgyesei, liget erdei védett faja. A mediterrán térségekből származik és a kolostorkertekből vadulhatott ki a XVII század környékén. Mérgező növény. Kivonatát már az ókorban is kedvelt méregként tartották számon. Védett, eszmei értéke 2.000 Ft.
Nálunk itt láthatod:
Sziklakert oldalában.
Tudományos név: Galanthus nivalis
Magyar név: Hóvirág
Angol név: Snowdrop
Családja: Amarilliszfélék / Amarillidaceae
Hazája: Kelet- Közép- és Dél-Európa
Tudod-e:
15-25 cm magas hagymás évelő. 1 pár levele szálas, szürkészöld, virága bókoló. A külső 3 szirom hosszabb, a belső 3 szirom kisebb és félhold alakú zöld foltos. Termése toktermés. Latin nevéből a "gala" görögül tejet, az "anthosz" virágot, a "nivalis" pedig a telet jelenti. Védett, eszmei értéke 10.000 Ft.
Nálunk itt láthatod: Az égeresben.
Tudományos név: Jasminum nudiflorum
Magyar név: Téli jázmin
Angol név: Winter jasmin
Családja: Olajfafélék /Oleaceae
Hazája: Észak-Kína.
Tudod-e:
2-4 méter magas, támaszkodva vagy lecsüngve növő zöld vesszőjű lombhullató cserje. Fényes sárga virágai a tél végén a levelek kihajtása előtt megjelennek. Főleg napos és nedvesebb talajon érzi jól magát. Az 1800-as években jelent meg Európában.
Nálunk itt láthatod: A Főépület előtt.
Tudományos név: Crocus heuffelianus
Magyar név: Kárpáti sáfrány
Angol név: Carpathian crocus
Családja: Nősziromfélék / Iriaceae
Hazája: Kárpát-medence
Tudod-e:
Már kora tavasszal a hó elolvadása után virágzik és jelenik meg keskeny szálas fűzöld levele. Széles tölcsér alakú virágai lila színűek. Napos vagy félárnyékos, meleg területeket kedveli, a konkurenciát rosszul tűri. Magyarországon a kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus) mellett a korai és az illír sáfrány védett.
Szintén krókusz a világ legdrágább fűszerének növénye a jóféle sáfrány (Crocus sativus). Az ára az aranyét is elérheti. 1 kg szárított fűszer előállításához legalább 150 000 bibét kell összeszedni.
Nálunk itt láthatod: Az égeresben.
Tudományos név: Leucojum vernum
Magyar név: Tavaszi tőzike
Angol név: Spring Snowflake
Családja: Amarilliszfélék / Amarillydaceae
Hazája: Őshonos, Közép-Európa
Tudod-e:

10-30 cm magas, hagymás évelő. Levelei keskeny-szálasak, virágai a tőkocsány csúcsán általában 1-esével, olykor 2-esével fejlődnek, széles harang alakúak, fehérek, illatosak. Hasonlít a hóvirágra, de lepellevelei egyenlő nagyságúak és sárgás-zöldes folt van a végükön. Több ezres populációjának eszmei értéke néhány milliós összegre rúg. Négyzetméterenként annyi fordul elő, hogy a legdrágább lakásár-négyzetméterekkel is felvenné a versenyt. Védett növény, természetvédelmi értéke 2000 Ft.

Nálunk itt láthatod: Az égeresben a patak partján.
Tudományos név: Amorphophallus rivieri
Magyar név: Ördögnyelv
Angol név: Devil’s tongue
Családja: Konytvirágfélék / Araceae
Hazája: Délkelet-Ázsia
Tudod-e:

A dögvirág 1,5 méter magas levelével nyáron szép kerti dísz. Ősszel kiássuk a gumót, melyen már leszáradt a levél. Télen pihentetjük, majd február körül nedvesség hatására megindul a virágzat növekedése. Hajtása naponta 4-6 centimétert is növekszik. Már nálunk 1.76 cm magasra is nőtt. Virágzata vöröses színű, rothadó hús illatát árasztó torzsavirágzata döglegyeket csalogat magához, amelyek a virágporát szállítják. Rokona a Titánbuzogány (Amorphophallus titanum) virágzata 3 méternél magasabbra is nőhet és csak 7 évente virágzik.

Nálunk itt láthatod: A Trópusi házban.
Tudományos név: Hepatica transilvanica
Magyar név: Erdélyi májvirág
Angol név: Blue Jewel, Liverleaf
Családja: Boglárkafélék / Ranunculaceae
Hazája: Kárpát-medence, Erdély
Tudod-e:

Ezt az égszínkék, nagy (3-4 cm átmérőjű) virágú növényt, a Keleti Kárpátok fenyveseinek gyepszintjét ékesítő kincsét Fuss M., szebeni tanár, botanikus azonosította a brassói Cenk hegyen és nevezte el 1850-ben. Kárpáti endemikus növény, vélhetőleg a jégkorszakot megelőző idők maradványfaja. Szépségét régóta felfedezték, már a XIX. század közepétől a híres bécsi Schönbrunn kastély kertjét is díszítette. Gyógynövényként is ismerték őket, jelzi ezt a nevük is, amely a görög hepar (máj) szóból származik; régebben májbetegségek ellen használták.

Nálunk itt láthatod: Kis szikla, a szivattyúház mellett.

www.botkert.nyf.hu © | 2008 | webmaster: Köbli Róbert