Utazás a trópusokra és más egzotikus tájakra

MediterránházHa a székelykapu felől sétálunk és az elágazó úton balra kanyarodunk, a mediterránum növényeihez érünk. A Mediterránház egy duplafalú fóliasátor, amely nyáron levehető, télen pedig vízfüggöny óvja benne a növényeket. Itt van elhelyezve a szubtrópusi növények közül a szobafenyő (Araucaria excelsa), a különleges hajtású zsurlókra emlékeztető kazuárfa (Casuarina equisetifolia), Ausztrália félsivatagi növénye. A szintén ausztráliai mediterrán vidék növényei közül az Eucaliptus-ok is itt lettek elhelyezve. Az ausztráliai erdők háromnegyed részét eukaliptuszok alkotják, melyek többnyire hatalmas termetűek és örökzöldek. A legnagyobb példány 25 méteres törzsátmérőjű és több mint 100 méter magas. Egyes fajaikat az illatszeripar és gyógyászat, más fajokat kemény fájuk miatt az építőipar hasznosítja. A Callistemon spp. más néven kefevirágcserjék színes üvegmosókefe-szerű virágaikkal hívják fel magukra a látogatók figyelmét. Az Acacia-k virágzáskor nyújtanak nagy élményt. De talán a legszebb látványt a virágzó murvafürt (Bougainvillea glabra) nyújtja, mely növény őshazája Brazília. A mediterrán időjárást is jól tűri, ezért ott kedvelt kerti futónövény.

Szintén itt található a citrom (Citrus limon), a narancs (Citrus aurantium), a mandarin (Citrus reticulata), a kínai naspolya (Eriobotrya japonica), és a különböző színben virító és virágzáskor bódító illatot árasztó leanderek (Nerium oleander) is. A Földközi-tenger partvidékének növényei közül látható az olajfa (Olea europaea), mely az egyik legősibb kultúrnövény. A mirtusz (Myrtus communis), mint jellegzetesen mediterrán faj, Aphrodité kedvenc növénye volt. Csodálatos virágzáskor a gránátalma (Punica granatum) is, melyet nem csak virágáért, hanem terméséért is szeretünk. Eredeti hazája Perzsiától Észak-nyugat Iránig terjed. Ősrégi kultúrnövény, már óegyiptomi ábrákon, az ószövetségi iratokban, valamint a keleti és görög mondákban megtalálható, mint a szerelem és a termékenység szimbóluma.

A babért (Laurus nobilis) a gyerekek is ismerik, mint a főzelékek fűszereként, de belőle fonták egykor a koronát híres emberek fejére. A fügefa (Ficus carica) széles, karéjos levelei között nyár közepén megjelennek a termések. Hazája Nyugat-Ázsia és a Földközi-tenger vidéke.

Kilépve a szabadföldi területre, egy színpompában is gazdag, télálló kaktuszgyűjtemény (Opuntia fajok) gyönyörködtet télen-nyáron. Hazája Dél-Utah, Nevada,  Nyugat-Arizona, Délkelet-Kalifornia. Több faj gyümölcse ehető.

A kaktuszgyűjtemény felett teríti el egy selyemakác (Albizia julibrissin) terebélyes ágait. Ez a szubtrópusi öv északi határán Perzsiától Japánig őshonos faj, az utóbbi 20 évben terjedt el hazánkban. 6-10 méteres, ernyős koronájú fa.

Az üvegházak mellett egy naposabb területen bontja virágait a bátorligeti Nagylegelőre egyedülállóan jellemző három kökörcsin faj: a leánykökörcsin (Pulsatilla grandis), a tátogó vagy ibolya kökörcsin (Pulsatilla patens) és a magyar kökörcsin (Pulsatilla pratensis subsp. hungarica). Közöttük egy-egy fekete kökörcsin (Pullsatilla pratensis ssp. nigricans) szép töve látható.

www.botkert.nyf.hu © | 2008 | webmaster: Köbli Róbert